RSS

Is mode kunst?

16 jul
viktor-rolf-wearable-art-haute-couture-fall-2015-12-50619

haute couture show ‘Wearable Art’ in Palais de Tokyo

Helemaal hip en happeming tegenwoordig: modetentoonstellingen. De Kunsthal Rotterdam presenteerde The Fashion World of Jean Paul Gaultier, Museum Boijmans Van Beuningen de mode van de toekomst in The Future of Fashion is Now en binnenkort is in het Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling Ode aan de Nederlandse mode te zien.

Mode en Matisse

Modeontwerper Liselore Frowijn – in 2013 cum laude afgestudeerd aan Artez – baseerde haar collectie op de cut-outs van Matisse. Een regelrechte ode aan zijn kunst, die nu te zien is in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Net zoals ook ontwerpers als Vivienne Westwood, Yves Saint Laurent, Paul Smith en Peter Pilotto zich door Matisse lieten inspireren. De gelaagdheid en dynamiek van de cut-outs van Matisse zet Frowijn om door haar ontwerpen naar zijn geest te knippen en te plakken. Geslaagd, want ze wint er de Frans Molenaar-prijs en vervolgens de Chloé-prijs mee.

Is mode kunst? 

Van oudsher flirten mode en kunst met elkaar. Zo ontwierp Yves Saint Laurent kleding geïnspireerd op Mondriaan voor zijn herfst/wintercollectie van 1965/66. Eén van de zes jurken is begin 2015 aangekocht door het Gemeentemuseum Den Haag voor haar vaste tentoonstelling ‘Mondriaan & De Stijl’. Ook Picasso en Andy Warhol en Raf Simons, hoofdontwerper van modehuis Christian Dior, kijken regelmatig de kunst af bij schilders als Yves Klein en Jheronimus Bosch. Is de voorjaarscollectie van Victor & Rolf voorjaar 2015 geïnspireerd op Van Gogh, voor de najaarscollectie gaan de modellen in schilderijen de catwalk op. Met Wearable Art (herfst/winter 2015) beantwoorden zij de vraag of mode kunst is: mode is toegepaste kunst.

Thema cultuureducatie

Mode is een interessant thema voor cultuureducatie. Het spreekt de jongere generatie aan en als uitingsvorm heeft de verwijzing naar stromingen in de mode of een bepaald tijdsbeeld een sterke narratieve component. Zo verbinden ze gebeurtenissen in de tijd, maken ze een bruggetje naar vigerende wereldopvattingen en geven ze een inkijkje in het dagelijks leven. Bekend ook is dat het modebeeld onderhevig is aan conjuncturele fluctuaties. Net zoals aspecten van het modebeeld vaak een revival meemaken. Wat maakt dat mensen teruggrijpen naar tijden van weleer? Of juist zich erdoor laten inspireren naar de huidige of toekomstige tijd.

tcm17334023_Large

Van Gogh Girls V & R

Liselore Frowijn

Advertenties
 

Tags: , , , ,

Uw reactie?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s